Látod a színtáblákon (karikákban) szereplő számokat? Amennyiben igen, minden rendben; ha nem, akkor pedig fordulj szemészhez, mert színtévesztő vagy.

A színeknek egyrészt tájékoztató – információs… - szerepük van életünkben (pl. jelzőlámpa, érett/éretlen növény megkülönböztetése, veszélyes szituáció észlelése, stb…), másrészt a lelkiállapotunkat is befolyásolják. Viszont nem mindenki képes helyesen érzékelni a színeket: őket nevezik színtévesztőknek, súlyosabb esetben színvaknak.

A szemünkbe jutó fényt a szemlencse a szem hátsó felszínét borító ideghártyára (a retinára) fókuszálja. Itt helyezkedik el kb. 130 millió pálcika és 7 millió csap. A pálcikák 2 mikrométer átmérőjű, és 60-80 mikrométer hosszú érzékelő elemek, melyek este működnek. Ugyan nem látnak színeket, de rettent érzékenyek, már 2 foton erősségű fényt is észlelnek. A pálcikákban található a rodopszin (látóbíbor), ez fényre lebomlik – ezáltal ingerli a kapcsolódó idegsejteket, sötétben pedig újratermelődik. A másik elem, a csap valamivel rövidebb és tömzsibb, a nappali színes látásért felelős, 3 féle (vörösre, zöldre, kékre érzékeny) pigmentet tartalmaz. A csapok nem annyira érzékenyek, mint a pálcikák, viszont lehetővé teszik közel 1 millió színárnyalat felismerését… Mind a pálcikák, mind a csapok idegsejtekhez (neuronokhoz) kapcsolódnak, a szemideg pedig az ingerületet az agyba továbbítja… így jön létre a látás.

A színlátási zavarokat 2 nagy csoportba soroljuk: lehetnek örökletesek, és lehetnek szerzettek. Az örökletes színtévesztés X kromoszómához kötött recesszív – a fiúknak XY, a lányoknak XX nemi kromoszómájuk van -, a betegséghez a fiúknál 1 „rossz” X elég, lányoknál viszont mindkét X-nek hibásnak kell lennie… ezért van az, hogy a fiúknál 8%-ban, lányoknál 0,5%-ban (azaz jóval ritkábban) alakul ki színlátási zavar. A szívtévesztő fiúk anyukájuktól öröklik a hibás gént, anyukájuk viszont lehet csak hordozó, nem beteg… Az öröklött színtévesztők jelenleg nem gyógyíthatók (magyar kutatók kifejlesztettek egy speciális szemüveget, talán ez megoldás lesz!) A másik csoport, azaz a szerzett színtévesztés alkoholizmus, egyes betegségek és gyógyszerek miatt alakul ki, ez gyógyítható. Aki színtévesztő, nem kaphat jogosítványt (pl. nem látja a lámpa színét…) és számos szakmában sem dolgozhat (pl. nehéz szobafestőnek vagy fodrásznak lenni így…)

A fenti képek megoldása: 29, 15, 73, 45