Figyeld meg a hajad:

1, Van-e hajad? Teljesen kopasz vagy, vagy csak foltokban? Esetleg ritka a hajkoronád? Hullik-e?

2, Milyen színű a hajad? Természetes vagy színezett/festett? Őszülsz-e?

3, Töredezik a hajad?

4, Korpás, zsíros, vagy sebes a fejbőröd?

5, Szoktad-e gyakran pödörgetni, esetleg enni a hajad?

A haj védi a fejbőrt, emellett esztétikai értéke is van, tehát testi és lelki hatásról egyaránt beszélhetünk. A hajszál 97%-a keratin, 3%-a víz – a színéért a melanin nevű anyag a felelős.

 A hajszál 3 rétegből áll: cuticula (külső hámréteg, tetőcserép-szerű, véd), cortex (hajkéreg, itt van a keratin) és a medulla (a velőállomány). A szőrtüszőben – a bőr alatt – helyezkedik el a hajgyökér, ebből nő ki maga a hajszál. A szőkéknek a legvékonyabb a hajuk (0,05 mm/db), de nekik van a legtöbb (kb. 150000 db), a feketék hajszála vastagabb (0,2 mm/db), de nekik átlag csak 60000 db jut… A női hormonok hatására a haj gyorsabban nő, a férfi hormonok miatt viszont gyorsabban zsírosodik.

A magzat haja kb. a 3. terhességi hónaptól kezd nőni, a baba-hajat lanugo-nak hívják. A gyerekhaj véknyabb, lágyabb a felnőtteknél, a felnőtt haj pedig a 3.-5. évtizedben (hajlamtól függően) kezd el őszülni. A többi szőrzet (hónalj, szemérem) jóval később indul őszülésnek. Kb. 40 éves kortól hajunk gyengül, és 20%-a ki is hullik… Általában 5 millió hajhagymával születünk, ezzel kell „gazdálkodni” életünk során. 1 hajszál 4-5 évig él, papírforma szerint 15 cm-t nő évente (kinek többet, kinek kevesebbet...) Napi 100-200 hajszál kihullása még természetes, hajmosás után több is „hullik”… A haj növekedését, hullását számos dolog befolyásolja: genetika (mit örököltél…), környezet, étrend (vas-, vitamin ellátottság, alvás, sport), kozmetikumok… A haj akkor egészséges, ha a (fej)bőr is az, ezt ne felejtsük!

 3 hajtípust ismerünk:

Lissotrich: az egyenes, merev, enyhán hullámos lehet (europidok, mongoloidok)

Cymatotrich: a hullámos és fürtös (negridek)

Ulotrich: a göndör, csavaros, gyapjas (weddo-ausztralid)

„Hivatalosan” 30 féle hajszín létezik – a Fischer-Saller- féle hajszínskála szerint -, festékekkel csak a képzelet szab határt a színárnyalatoknak.

Volt pár pihent ember, akik elkezdtek számolni… Szerintük 1 millió hajszál nő ki egy emberélet alatt, hosszukat összeadva ez 1000 km. Ha az összes hajszálat egymás mellé raknánk, akkor 7 m átmérőjű kört fedne le. 1 hajszál 100-150 g-ot bír el, egy teljes hajkorona így 7-10 tonnát… (más tészta, hogy a fejbőr nem bírná…) A hajszál fajsúlya nehezebb a víznél – elsüllyed. A hajszál ellenálló, 10 000 éves sírokban is ép a haj… 30% nyújtást sérülés nélkül kibír, 70% nyújtás után szakad.

Beszéljünk egy kicsit a haj betegségeiről:

A leglátványosabb tünet a fokozott hajhullás, illetve a kopaszodás. Oka sok minden lehet… A leggyakoribb a vitamin- és nyomelem hiány; pl. vashiányban a haj és a köröm töredezik, a bőr sápadt. Hasonló okokból jelentkezik a tavaszi hajhullás, amikor már a vitamin raktárak kimerülnek. Megoldása egyszerű, helyesen, változatosan kell étkezni… A felkötött, kontyba kötött hajnál a hajszálak feszülnek, könnyebben kihullhatnak. Gyakran engedd le a hajad… A festékek, illatszerek szintén károsíthatják a hajat. Érdemes jó minőségű készítményeket használni! Bizonyos gyógyszerek is befolyásolják a haj növekedését (egyes fogamzásgátlók, gyulladáscsökkentők, antibiotikumok, szívgyógyszerek, daganatos betegségek kezelésére való szerek). Hajhullást okozhatnak a nehézfémek, pl. tallium és a fogtömésre használt amalgán is. Nem gondolnánk, de a túl sok „bőrvédő” A-vitamin szintén kopaszít… A stressz, kialvatlanság szintúgy. A hormonok az egész szervezetünkre hatással vannak, a hajra is… a túl sok férfi hormon ugyan testszerte szőrösödést eredményez, de a hajhullást is fokozza. A betegségek közül a hajhullás leggyakoribb oka egy góc. Góc lehet a fogaknál, a felső légutakban, de akár nőgyógyászati vagy bélrendszeri szerveknél/elváltozásoknál is. (Orvosi) kivizsgálással felfedezhetők… A pajzsmirigy betegsége, egyéb tünetek mellett, szintén fokozza a hajvesztés. Ha a fejbőr gombás, esetleg seborrhoeás, pikkelysömörös, akkor is hullhat a haj.

A haj másik „betegsége” az őszülés. Ilyenkor a melanin, a pigmentanyag hiányzik a hajból. Normális élettani folyamat, a stressz, a helytelen táplálkozás, életvitel gyorsítja. Ha hirtelen őszül le valaki – komolyabb stressz nélkül – érdemes orvoshoz fordulni.

A haj zsírosodását, illetve korpásodását a faggyúmirigyek helytelen működése okozza. Vagy azért, mert az illető elhanyagolja magát, vagy pont fordítva (!), túl sokat mos hajat, túl sok kozmetikumot használ… Hormonális okok is kiválthatják. Én személy szerint nem bízok a bolti készítményekben J, pár valóban jó, de a pár meg kamu… ésszerűbb és olcsóbb gyógyszertári szert venni az elmulasztására.

A hajas fejbőr sebei allergia, sok vakarás, gomba, pikkelysömör miatt jöhetnek létre. Általában a kis sebek maguktól, gyorsan gyógyulnak, a nagyobbak viszont akár foltos kopaszodást is okozhatnak!

Szólnék pár szót még a trichotillomaniáról… Semmi egzotikus betegségről nincs szó, ez latinul a „hajcsavargatás” neve. Persze mindenki babrálja a haját, de van aki már annyiszor, hogy ez a haj károsodásához vezet. Szélsőséges – pszichés betegség – amikor az illető meg is eszi a haját (Rapunzel-szindróma a neve), érdemes pszichológushoz fordulni vele.